Graas Uitgever, boek Het Aarden Beest

Een bijzonder motoravontuur
dwars door Afrika

Het aarden Beest - door Afrika met de motor

Een recensie door reisboekhandel Stanley & Livingstone

“In dit kloeke motorreisverhaal reizen we mee met Thecla en Benno Graas vanaf die zuidpunt van Afrika totdat ze weer thuis zijn in Noord-Holland. Ze reizen met een oude Enfield motor met kleine aanhanger de tocht van meer dan 43.000 kilometer. Natuurlijk, er worden wel vaker van dit soort motortochten gemaakt, maar er zijn zo weinig motorrijders die de moed hebben om hun belevenissen ook op te schrijven. Fietsers, ja die schrijven, zeilers en wandelaars ook, maar motorrijders komen bijna nooit aan schrijven toe.
Maar Het aarden Beest is veel meer dan een goede beschrijving van de tocht vol ontberingen en tegenslagen en ook veel meer dan een indringende beschrijving van de landen die op de route liggen. Benno Graas is namelijk een uitzonderlijk beeldend schrijver. Hij kijkt goed en ziet de kleinste details. Een voorbeeld? 'Windvlagen drijven scheepjes stof over de weg, die in tegenlicht een prachtige muur optrekken, rond wervelen en vervolgens weer verdwijnen'. Met dat soort observaties staat het boek vol en ze geven het reisverslag een zeldzame glans. Graas heeft ook een zeer eigen taalgebruik en gebruikt soms nog nooit gebruikte woorden die compleet logisch zijn en waarvan de bedoeling eenduidig blijft. Maar er is nog meer. Als geen ander motorreisverhaal geeft Het Aarden Beest de metamorfose weer die zich op een moeizame tocht voltrekt. Het loslaten van de zekerheden van thuis. Afstand wordt steeds minder gemeten en wordt in wezen onbelangrijk. Ook de tijd heeft steeds minder functie. En dan is er nog de bijzondere voorspellingen van de waarzegger in het begin van de reis die hun toekomst al kent en de bijzondere ontmoetingen met kwikstaartjes (of is het echt één kwikstaartje). Kortom een echte aanrader.

Maar tegelijk ook een ruwe diamant. Het is met groot enthousiasme geschreven, geredigeerd en zelfstandig uitgegeven. Daar is niets op aan te merken, maar dit boek verdiend meer. Namelijk een echte uitgever, die het kan omvormen tot een tijdloze klassieker, die het ook in het Engels en Duits kan publiceren en die het tot een internationaal succes kan maken. Want motorrijders zijn er veel, maar schrijvende motorrijders zijn uiterst zeldzaam.”

Zie de website van reisboekhandel www.stanley-livingstone.eu.Naar boven