Graas Uitgever, boek Het Aarden Beest

Een bijzonder motoravontuur
dwars door Afrika

Over de auteur

Benno Graas is van beroep vrachtwagenmonteur. Tot voor kort nam hij alleen de pen ter hand voor het bijschrijven van zijn werkorder. Na zijn Afrika-reis schrok hij echter 's nachts regelmatig wakker en bevond zich weer in een van de absurde gebeurtenissen die hem en zijn vrouw Thecla tijdens de reis waren overkomen. Daarnaast bleven de schijnbaar toevallige gebeurtenissen hem parten spelen, maar ontdekte hij gaandeweg het mechaniek dat hierachter schuilging.

Om de vele indrukken een plek te geven en de stroom toevalligheden te kunnen duiden, begon Benno ze op te schrijven. Gewoon met pen, typen kon hij niet. Al snel nam het schrijven al zijn vrije tijd in beslag. In een tomeloze drift werkte hij zomer en winter door; hij begreep zelf niet wat hem bezielde. Bij gebrek aan verwarming in een rommelkamertje op de bovenverdieping werkte hij 's winters met een muts op, winterjas en handmoffen aan en een deken over zijn benen. Vaak stapte hij dan 's avonds totaal verkleumd in bed, maar werkte de volgende dag weer gestaag verder. Familie en vrienden wisten ondertussen van niets!

Soms was de herbeleving van gebeurtenissen zo zwaar en uitputtend dat Benno zich, na het opschrijven ervan, moeizaam de trap afsleepte. Zijn vrouw Thecla zei dan: "Wat zie jij er uit?!" Waarop hij antwoordde: "Ja, ik heb net dat stuk met die vijf leeuwen doorgewerkt", of "Ik heb net beschreven hoe we over de kop sloegen en over de malaria, Ethiopië, Sudan, die krankzinnige toevalligheden". Waarom doe ik dit? vroeg hij zich soms af. Maar hij schreef gepassioneerd verder en na negen maanden waren er twee mappen vol. Het begon hem te dagen dat hij eigenlijk met een boek bezig was. Typend met twee vingers zette hij letter voor letter het hele manuscript in de computer.

Thecla, een schoonzus en een vriend wezen Benno er vervolgens op dat geen Nederlander zijn Zaans getinte tekst zou begrijpen. Verbolgen reageerde hij met: "Hoezo niet begrijpen?" Schoorvoetend ging hij overstag en lukte het hem de tekst te redigeren zonder de inhoud geweld aan te doen. Een hoofdstukindeling? Daar zag hij het nut niet van in. Maar één hoofdstuk van 600 pagina's was echt te lang! Om niet in de tekst te hoeven snijden, zocht hij een kleiner lettertype uit en vergrootte de pagina. Zo werden het 424 pagina's, inclusief 80 prachtige foto's om het verhaal te ondersteunen. Vervolgens moest er een boekcover komen, maar het ontwerp zat al in zijn hoofd. Evenals de titel die spontaan opwelde.

Benno en Thecla kozen er voor om het boek in eigen beheer uit te geven, zodat de eigenheid ervan volledig behouden zou blijven. Geen verplichtingen, concessies of commerciële stroomlijning. En na drie jaar onvermoeibaar werken verscheen daar in 2009, oh wonder, 'Het aarden Beest'!

Als klap op de vuurpijl werd het boek begin 2010, zonder dat Benno er van af wist, verkozen tot beste reisverhaal!! Er verschenen artikelen in allerlei kranten, reis-, motor- en esoterische bladen. Het boek werd een paar maal op de radio besproken en samen met Thecla heeft Benno inmiddels op uitnodiging tientallen lezingen gegeven over hun bijzondere motoravontuur.Naar boven